fbpx

Istoria Universității

ISTORIA UNIVERSIĂȚII „DIVITIA GRATIAE”

Succesoarea Colegiului Teologic Pedagogic

Colegiul Teologic-Pedagogic și-a început activitatea în toamna anului 1993 ca școală de pregătire a liderilor grupurilor mici de studiere a Bibliei. Cursurile se desfășurau în fiecare sâmbătă. Acest program a fost inițiat de către conducerea Bisericii CEB ”Betel” din or. Chișinău. Realizarea proiectului s-a datorat implicării lui Fiodor Mocan, absolvent al Universității Creștine din Sankt-Petersburg.

Programul includea zece discipline. În afara întâlnirilor de sâmbătă, s-au desfășurat trei seminarii a câte o săptămână. Pentru susținerea acestora, au fost invitați profesori și absolvenți ai instituțiilor teologice superioare din CSI. Studiau, în special membrii bisericilor din Chișinău, care au fost receptivi la invitația bisericii ”Betel”.

În anul 1994, Uniunea BCEB din R. Moldova a deschis Institutul ”Sfânta Treime” cu instruire în limba română. Primul director al acestui institut a fost Valeriu Ghilețchi, absolvent al Institutului Biblic ”Emanuel” din Oradea (România). În primul an au fost înmatriculați 11 tineri, recomandați de către bisericile din diferite regiuni ale republicii. Printre primii profesori au fost absolvenții Institutului Teologic cu Grad Universitar din București, România: Serghei Namesnic, Mihai Malancea și Ion Miron. Institutul a elaborat programul ”Licențiat în teologie” cu studiere în limbile română și rusă.

Evenimentul care s-a produs în vara anului 1995, a avut un impact considerabil asupra viitorului colegiului și asupra dezvoltării ulterioare a programelor de studiu. Grație acordului dintre conducerea Uniunii BCEB din R. Moldova și conducerea Bisericii ”Betel” a avut loc fuzionarea Colegiului ”Harul” și Institutului ”Sfânta Treime”. Această decizie a fost generată de necesitatea stringentă din cadrul comunității evanghelice-baptiste din Moldova de fondare a unei instituții creștine cu specialiști competenți și calificați; cu predare în limbile română și rusă.

Director al acestei noi instituții a fost numit Fiodor Mocan, decan academic – Valeriu Ghilețchi (până atunci – director al Institutului ”Sfânta  Treime”), iar decan al studenților – Simion Plăcintă, absolvent al Institutului Biblic ”Emanuel” din Oradea.

La primul consiliu administrativ din septembrie 1995, s-a hotărât înregistrarea Colegiului Teologic-Pedagogic ca și instituție de învățământ superior. Reorganizarea celor două instituții a solicitat eforturi considerabile, în special în anul 1 de studii, care însă ulterior s-au soldat cu rezultate remarcabile.

Din anul 1996, cu ajutorul Convenției de Sud din SUA și al Uniunii Bisericilor CEB din R. Moldova, colegiul își are reședința în centrul Chișinăului, local în care sunt amplasate: căminele studențești, birourile administrației și ale profesorilor, biblioteca, sălile de clasă și cantina.

În primăvara anului 1997 a avut loc festivitatea de graduare a absolvenților CTP, desfășurată în incinta bisericii ”Betel”. Diplome de absolvire au primit 21 de studenți de la secția Teologie, de asemenea – 16 persoane de la Secția de Pedagogie Creștină, 2 absolvenți e la Secția de Muzică și 16 studenți de la Secția fără frecvență. În vara aceluiași an a fost luată decizia inițierii unui nou program de asistență socială cu studiere în limba română.

Anul 1998 s-a remarcat prin câteva evenimente importante. Grație rugăciunilor și călăuzirii dumnezeiești, în cadrul CTP a fost deschisă secția de pregătire a misionarilor pentru vorbitorii de limbă turcă (găgăuză), care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, precum și pentru popoarele Asiei Mijlocii.

În același an CTP a început procesul de acreditare a programei de ”Licențiat în slujirea pastorală” de către Asociația de Acreditare Euro-asiatică (AAEA). În primăvara anului 2001 primii absolvenți au primit certificate autorizate de către AAEA, acestea confirmând recunoașterea nivelului internațional al studiilor.

În vara anului 2013 Colegiul Teologic-Pedagogic a trecut printr-un proces de reorganizare în urma căruia instituția de învățământ a fost redenumită: Universitatea Divitia Gratiae și tot în același an are loc lansarea Facultății de Management și Limbi Străine.