UNIVERSITATEA DIVITIA GRATIA
Succesoarea Colegiului Teologic Pedagogic
Colegiul Teologic-Pedagogic și-a început activitatea în toamna anului 1993 ca școală de pregătire a liderilor grupurilor mici de studiere a Bibliei. Cursurile se desfășurau în fiecare sâmbătă. Acest program a fost inițiat de către conducerea Bisericii CEB ”Betel” din or. Chișinău. Realizarea proiectului s-a datorat implicării fratelui Fiodor Mocan, absolvent al Universității Creștine din Sankt-Petersburg.
Programul includea zece discipline. În afara întâlnirilor de sâmbătă, s-au desfășurat trei seminarii a câte o săptămână. Pentru susținerea acestora, au fost invitați profesori și absolvenți ai instituțiilor teologice superioare din CSI. Studiau, în special membrii bisericilor din Chișinău, care au fost receptivi la invitația bisericii ”Betel”.
La 1 octombrie 1993, la festivitatea de inaugurare au fost prezente 25 de persoane. Deși vârsta studenților varia între 16 și 60 de ani, pe parcursul studiilor acest grup a devenit o familie unită, care reușea să învețe și să crească spiritual. Studiile au fost finalizate pe data de 14 mai, 1994 și, cu această ocazie, la biserica ”Betel” a avut loc un serviciu divin special. Cincisprezece persoane au primit certificare de absolvire a programului respectiv și întreaga bisericii i-a binecuvântat pentru a merge pe ogorul Evangheliei. Marea parte dintre aceștia s-au numărat printre fondatorii noii biserici ”Lumina Lumii”, care au devenit și primii ei membri, iar Fiodor Mocan – primul ei păstor.
În vara aceluiași an – 1994, Fiodor Mocan a propus spre discuție conducerii bisericii ”Betel” un nou plan pentru două programe anuale: ”Misiologie” și ”Învățător de școală duminicală”. Această propunere a fost acceptată cu entuziasm, iar fratele Fiodor Mocan a fost numit directorul Școlii Biblice. Dumnealui i-a fost încredințată organizarea procesului de studii, precum și restructurarea programei existente în programa prevăzută pentru doi ani care viza, în special, membrii bisericilor din regiunea de centru a țării. Secția cu frecvență la zi era prevăzută pentru contingentul de studenți din bisericile orașului Chișinău. În organizarea procesului instructiv s-a implicat și misiunea ”Macedonia” din SUA, iar biserica ”Betel” s-a îngrijit de asigurarea hranei și spațiului locativ pentru studenți. În vederea existenței acestei instituții cu drepturi juridice și financiare, în același an a fost înregistrat de către Ministerul Justiției R. Moldova Colegiul Biblic orășenesc ”Harul”. În septembrie 1994 și-au început studiile 30 de persoane la secția cu frecvență la zi și mai mult de 40 – la secția fără frecvență. La secția de ”Misiologie” își făceau studiile la momentul respectiv 18 persoane.
Domnul a binecuvântat primul an de studii din punct de vedere spiritual și financiar. La sfârșitul anului de studii 15 dintre cei 18 studenți la secția de ”Misiologie” au mărturisit că doresc să-și continue studiile. În primăvara anului 1995 s-a decis dezvoltarea programei de misiologie până la gradul de ”licențiat” cu termenul de 3 ani de studiu. În același timp, s-a pus accent pe orientarea practică a colegiului – evanghelism și plantarea noilor biserici. În legătură cu aceasta, s-a hotărât elaborarea unui program pentru 1 an, în vederea pregătirii liderilor care să activeze în bisericile nou-formate.
În anul 1994, Uniunea BCEB din R. Moldova a deschis Institutul ”Sfânta Treime” cu instruire în limba română. Primul director al acestui institut a fost Valeriu Ghilețchi, absolvent al Institutului Biblic ”Emanuel” din Oradea (România). În primul an au fost înmatriculați 11 tineri, recomandați de către bisericile din diferite regiuni ale republicii. Printre primii profesori au fost absolvenții Institutului Teologic cu Grad Universitar din București, România: Serghei Namesnic, Mihai Malancea și Ion Miron. Institutul a elaborat programul ”Licențiat în Teologie” cu studiere în limbile română și rusă.
Evenimentul care s-a produs în vara anului 199, a avut un impact considerabil asupra viitorului colegiului și asupra dezvoltării ulterioare a programelor de studiu. Grație acordului dintre conducerea Uniunii BCEB din R. Moldova și conducerea Bisericii ”Betel” a avut loc fuzionarea Colegiului ”Harul” și Institutului ”Sfânta Treime”. Această decizie a fost generată e necesitatea stringentă din cadrul comunității evanghelice-baptiste din Moldova a unei instituții creștine cu specialiști competenți și calificați; cu predare în limbile română și rusă.
Director al acestei noi instituții a fost numit Fiodor Mocan, decan academic – Valeriu Ghilechi (până atunci – director al Institutului ”Sfânta Treime”), iar decan al studenților – Simion Plăcintă, absolvent al Institutului Biblic ”Emanuel” din Oradea.
La primul consiliu administrativ din septembrie 1995, s-a hotărât înregistrarea Colegiului Teologic-Pedagogic ca și instituție de învățământ superior. Reorganizarea celor două instituții a solicitat eforturi considerabile, în special în anul 1 de studii, care însă ulterior s-au soldat cu rezultate remarcabile.
Din anul 1996, cu ajutorul Convenției de Sud din SUA și al Uniunii Bisericilor CEB din R. Moldova, colegiul își are reședința în centrul Chișinăului, local în care sunt amplasate: căminele studențești, birourile administrației și ale profesorilor, biblioteca, sălile de clasă și cantina.
În primăvara anului 1997 a avut loc festivitatea de graduare a absolvenților CTP, desfășurată în incinta bisericii ”Betel”. Diplome de absolvire au primit 21 de studenți de la secția Teologie, de asemenea – 16 persoane de la Secția de Pedagogie Creștină, 2 absolvenți e la Secția de Muzică și 16 studenți de la Secția fără frecvență. În vara aceluiași an a fost luată decizia inițierii unui nou program de asistență socială cu studiere în limba română.
Anul 1998 s-a remarcat prin câteva evenimente importante. Grație rugăciunilor și călăuzirii dumnezeiești, în cadrul CTP a fost deschisă secția de pregătire a misionarilor pentru vorbitorii de limbă turcă (găgăuză), care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, precum și pentru popoarele Asiei Mijlocii. O contribuție esențială la realizare acestui proiect a avut-o dr. Iosif Țon prin inițierea unei relații de colaborare a colegiului cu misiunea ”Keys Ministries”.
În același an CTP a început procesul de acreditare a programei de ”Licențiat în slujirea pastorală” de către Asociația de Acreditare Euro-asiatică (AAEA). În primăvara anului 2001 primii absolvenți au primit certificate autorizate de către AAEA, acestea confirmând recunoașterea nivelului internațional al studiilor.
În vara anului 2013 Colegiul Teologic-Pedagogic a trecut printr-un proces de reorganizare în urmă căruia instituția de învățământ a fost redenumită: Universitatea Divitia Gratiae și tot în același an are loc lansarea facultății de Management.
Prodecanul universității, Serghei Namesnic împreună cu membrii corpului didactic și ceilalți colaboratori își realizează scopul suprem – pregătirea slujitorilor cu un caracter autentic creștin, cu abilități de slujire și cunoștințe biblice profunde pentru vestirea Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos în Moldova, țările Europei de Est și ale Asiei.
Leave a comment